Kampioen Ajax sluit tijdperk Ten Hag met remise bij Vitesse

15 mei 2022, 16:28   Bijgewerkt: 15 mei 2022, 16:40

Met een 2-2 gelijkspel bij Vitesse is aan het tijdperk van Erik ten Hag bij Ajax een einde gekomen. Brian Brobbey zette de Amsterdammers al na een kwartier op voorsprong, waarna iedereen zich al bij de 0-1 leek neer te leggen. De tweede helft was echter compleet anders door twee snelle treffers van Loïs Openda. Vastbesloten om Ten Hag niet met een nederlaag te laten vertrekken, ging Ajax nog op zoek naar de 2-2. Deze gelijkmaker kopte Edson Álvarez binnen, die ook nog de lat raakte.

In 2018 nam Ten Hag het roer over bij Ajax, nadat hij bij FC Utrecht en daarvoor bij Go Ahead goed gepresteerd had. In Amsterdam werd het helemaal een succesverhaal met meerdere landstitels, een halve finale van de Champions League en eindzeges in het KNVB Beker toernooi. Na vier seizoenen werd het daarom tijd voor wat anders en vertrekt Ten Hag naar Manchester United. Het duel van vanmiddag in Arnhem werd derhalve zijn laatste als trainer van Ajax.

Voor de afsluitende wedstrijd van het seizoen 2021-2022 had Ten Hag nog een paar verrassingen in petto. Jay Gorter mocht zijn eredivisiedebuut maken en achterin startten Youri Regeer en Devyne Rensch in plaats van Noussair Mazraoui en Juriën Timber. Mazraoui was ziek en Timber geblesseerd, die ligt er de komende weken uit zo verkondigde Ten Hag vooraf. Ondanks zijn aanpassingen had de vertrekkende trainer vertrouwen in een goede afloop in Arnhem.

Zijn collega Thomas Letch van tegenstander Vitesse paste zijn opstelling nauwelijks aan, wetende dat zijn spelers wedstrijdritme nodig hebben om later deze maand de play-offs tot een goed einde te kunnen brengen. Vitesse treft daarin hoe dan ook FC Utrecht, alleen hing er nog een klein vraag teken boven de vraag wie er als eerste thuis mocht spelen. Zou Vitesse niet verliezen in de afscheidswedstrijd van Ten Hag of Utrecht niet winnen, dan speelt Vitesse 19 mei uit en 22 mei thuis. 

Dat was een schrikmomentje voor Ajax en Ten Hag, maar verder kon de trainer van de Amsterdammers rustig toekijken. Na rust was dat wel anders omdat Openda binnen het kwartier twee keer scoorde. Op aangeven van Million Manhoef schoof Openda de bal in het lege doel, vlak nadat Brobbey had verzuimd om zijn tweede te maken. De tweede van Openda kwam met wat geluk tot stand: een schot van invaller Thomas Buitink ketste af op een Ajacied waardoor het voor de topscorer van Vitesse een eitje was om zijn tweede te maken.

De doelpunten brachten leven in de brouwerij, zowel naast het veld als op het veld. De thuissupporters steunden hun Vitesse in het vasthouden van de voorsprong, nadat ze in de eerste 45 minuten weinig te horen waren geweest. De spelers deden ook hun best voor het in handen houden van de leiding, al zwijnden ze toen Steven Berghuis de lat raakte en Tadic tien minuten voor tijd ook. De 3-1 had ook kunnen vallen, Openda rook aan een hattrick toen hij alleen op Gorter af ging. De jonge keeper van Ajax redde echter knap.

Zo hield Ten Hag met Ajax zicht op een resultaat en dat kwam er. Bij een corner kopte Alvarez prachtig de 2-2 binnen. Zo droop de kersverse landskampioen in ieder geval niet af met een nederlaag en schreef het nog een puntje bij voor een puntentotaal van 83. Álvarez had zelfs nog meer in gedachten, maar in blessuretijd trof ook de Mexicaan de lat. Zo eindigde het duel in 2-2. Ajax is klaar, Vitesse speelt op 19 en 22 mei play-offs om Europees voetbal tegen FC Utrecht.

Opstellingen & beoordelingen*

Vitesse: Markus Schubert 6.5, Eli Dasa 6, Danilho Doekhi 6, Riechedly Bazoer 5, Enzo Cornelisse 5, Million Manhoef 6.5 (89. Romaric Yapi -), Toni Domgjoni 5 (53. Adrian Grbic 6), Matus Bero 5.5 (89. Daan Huisman -), Sondre Tronstad 5.5, Patrick Vroegh 5 (53. Thomas Buitink 5), Loïs Openda 8.

Ajax: Jay Gorter 5, Youri Regeer 5 (79. Liam van Gelderen -), Devyne Rensch 4.5 (64. Mohammed Kudus 5), Daley Blind 5, Nicolás Tagliafico 6 (64. Anass Salah-Eddine 5), Kenneth Taylor 5, Edson Álvarez 7, Dusan Tadic 6, Steven Berghuis 6, Sébastien Haller 5 (57. Davy Klaassen 5), Brian Brobbey 6.5 79. Mohamed Daramy -).

Man of the match: Loïs Openda

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen