PEC Zwolle na tien jaar eredivisie gedegradeerd na nederlaag bij Sparta

Bekijk hier de samenvatting van Sparta - PEC Zwolle

Met nog één wedstrijd te gaan is PEC Zwolle na tien seizoenen gedegradeerd uit de eredivisie. Na een 2-0 nederlaag op het Kasteel tegen Sparta is de zestiende plek, die recht geeft op play-offs, onbereikbaar geworden voor de Zwollenaren.

Bij Sparta begon trainer Maurice Steijn woensdagavond pas aan zijn derde wedstrijd, nadat hij het overnam van de opgestapte Henk Fraser. En niet zonder succes. De eerste wedstrijd werd in de laatste seconden een punt gehaald tegen AZ, de wedstrijd erna werd knap gewonnen in Groningen.

Door die resultaten was Sparta over PEC heen gewipt, en had het twee punten meer. PEC Zwolle stond helemaal onderaan met 27 punten en moest winnen om een kans te maken op lijfsbehoud.

Snelle tegenvaller PEC Zwolle

Al in de derde minuut ging het mis voor de Zwollenaren. Een vrije trap van oud-Zwolle-speler Vito van Crooij werd door aanvoerder Adil Auassar simpel binnengetikt. Er was geen verdediger in de buurt te bekennen, en ook PEC-keeper Kostas Lamprou stond aan de grond genageld.

Al in de 24ste minuut maakte Van Crooij zelfs de 2-0 tegen zijn oude club. Youness Namli, een andere oud-speler van PEC, gaf een voorzet die Bram van Polen niet meer kon onderscheppen. Van Crooij rondde beheerst af.

Bram van Polen ziet oud-ploeggenoot Vito van Crooij de 2-0 maken voor Sparta

Daarna drong PEC wel aan, maar tot echt grote kansen kwamen ze niet meer voor rust. In de tweede helft probeerde PEC de duimschroeven aan te draaien, maar ondanks veel balbezit rond het strafschopgebied van Sparta werd er ook in de tweede helft weinig gecreëerd.

Als er al een bal op doel werd geschoten, zoals door Pelle Clement een kwartier voor tijd, dan stond Sparta-keeper Maduka Okoye in de weg. De Nigeriaans international speelde zijn laatste thuiswedstrijd voor Sparta, voor hij na de zomer aansluit bij zijn nieuwe club Watford FC in Engeland.

Ondanks verwoede pogingen van de Zwollenaren bleef het 2-0 in Rotterdam, waardoor de degradatie officieel een feit is. Sparta stijgt door de drie punten - en de thuisnederlaag van Fortuna Sittard tegen Vitesse - naar de veilige vijftiende plaats.