Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Supporters (én rivalen) schrapen overal euro’s om het berooide Vitesse te redden

Nu Vitesse aan de rand van de afgrond staat, schieten supporters te hulp. Winkeliers zetten donatiepotjes neer en een Arnhems vleesrestaurant schenkt de opbrengst van T-bonesteaks aan de club. Ook rivalen doneren: ‘Supporters van andere clubs willen ook niet dat Vitesse kapotgaat.’

De eigenaren van steakhouse Vlees & Co doneren de vanaf vrijdag de opbrengst van alle verkochte T-bonesteaks aan Vitesse.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De ‘T-Bone Steak Week’ bij het Arnhemse restaurant Vlees & Co zou eigenlijk pas volgende week van start gaan. Maar om het noodlijdende Vitesse te redden, kunnen supporters vanaf vrijdag al vleesetend hun club steunen. De opbrengst van elke verkochte T-bonesteak (75 euro voor een kilo) vloeit rechtstreeks de uitgeholde clubkas in. ‘We hebben 150 kilo ingeslagen, maar als het moet kunnen we makkelijk opschalen’, vertelt Sander van Anholt van Vlees & Co.

Vitesse balanceert aan de rand van de afgrond. De club heeft 18,9 miljoen euro schuld en moet van de licentiecommissie aan een paar strenge eisen voldoen, wil het volgend seizoen nog betaald voetbal spelen. ‘Het is niet vijf, maar één voor twaalf’, waarschuwde Edwin Reijntjes woensdag, de interim-directeur die na zijn komst bij Vitesse het gordijn wegtrok waarachter de club haar janboel verborgen had gehouden. Vitesse lijkt de deadline van de licentiecommissie, 17 mei, sowieso niet te halen.

Over de auteur

Mark Misérus is verslaggever van de Volkskrant en schrijft met name over onderwijs.

Supporters, hoewel murw geslagen en verdrietig dat hun club zo diep in de problemen is gestort, veren terug. Ze geven gul aan Vitesse, dat donderdag een eigen crowdfundactie lanceerde: ‘Voor Geel-Zwart’. John van den Brom, komend seizoen trainer van de dan gedegradeerde club, gaf het startschot.

Kwart miljoen euro

In een dag was er al 830 duizend euro opgehaald, mede door de 50 duizend euro die oud-spelers en -trainers als Guram Kashia, Matus Bero, Henk ten Cate, Milot Rashica, Leo Beenhakker en Wilfried Bony inlegden. Kashia sprak een filmpje in dat supporters tot tranen roerde. Hij was een tijdlang aanvoerder toen de bomen nog tot aan de hemel reikten in Arnhem.

Ruim acht ton is nog lang geen 19 miljoen euro, maar het begin is er. Uit de donaties spreekt in elk geval een vastberadenheid om de een-na-oudste Nederlandse profclub (1892) niet verloren te laten gaan. Supporters kunnen een open donatie doen of kiezen uit vier pakketten, passende bij donaties tussen de 100 en 1.000 euro. Daarmee verdienen ze een vermelding op de ‘Geldenwand’, een exclusieve aanvoerdersband of een naamsvermelding op het vierde shirt. Mocht Vitesse de licentie verliezen, dan krijgen donateurs hun geld terug.

Gerritjan Bronkhorst zette, nog voor de club er zelf mee kwam, een crowdfundingactie op en haalde 20 duizend euro binnen. Dat bedrag komt bij het geld dat Vitesse nu ophaalt. Wat hem opviel: 30 procent van de eerste donaties kwam van aanhangers van NEC, de aartsrivaal uit Nijmegen. Ook fans van onder meer Ajax, Feyenoord en SC Heerenveen deden mee.

Donatiepotjes en QR-codes

‘Dat je een andere club ziet lijden is lachen, maar supporters van andere clubs willen ook niet dat Vitesse kapotgaat’, verklaart Bronkhorst. In overleg met Vitesse staakte hij zijn actie, om geen verwarring bij supporters te zaaien.

Ook de middenstand uit Arnhem en omstreken laat zich niet onbetuigd. Winkeliers hangen QR-codes op waarmee kan worden gedoneerd of zetten ouderwetse donatiepotjes op de toonbank. Een sportcafé schenkt de omzet die zondag wordt opgehaald bij de wedstrijd FC Utrecht - Vitesse. Voorzitter Susanne Wichhart van de Supportersvereniging Vitesse: ‘Het zou mooi zijn als we een geel-zwarte golf over Nederland kunnen laten rollen, ook als signaal naar de licentiecommissie.’