'In de jeugd speelde ik voor straf als linksback, ik tank ook nooit bij pomp 5'

'In de jeugd speelde ik voor straf als linksback, ik tank ook nooit bij pomp 5'

12-08-2022 09:28
68

Million Manhoef is maar wat blij dat hij dit seizoen niet meer als linksback gebruikt wordt bij Vitesse. De jeugdinternational houdt er op zijn zachtst gezegd niet van om op die positie te spelen.

Manhoef heeft in de jeugd bij Vitesse op veel verschillende posities gespeeld, maar de meeste voetbalfans kennen hem als linksback. Tegen Feyenoord speelde de linkspoot echter als aanvallende middenvelder. "Iedereen denkt: wat doet die linksback opeens bijna in de spits?", zegt hij tegen de Gelderlander. "Maar op deze plek heb ik bijna mijn hele leven gespeeld. Alleen zal ik mij moeten bewijzen tegenover de coach en de buitenwereld. Zelf weet ik zeker dat als ik een heel seizoen op deze plek speel, ik beter uit de verf kom dan als linksback."

Dat Manhoef een afkeer heeft tegen het spelen als linksback, komt niet vanuit het niets. "In de jeugd verdedigde ik niet altijd even goed mee als buitenspeler. Dan werd ik voor straf linksback gezet. Dat ging jaar in, jaar uit zo." Ook het getal vijf, het standaard nummer van een linksback, is vervloekt voor Manhoef. "Ik tank bijvoorbeeld nooit bij pomp nummer 5."

Maar Manhoef was bereid om zijn principes overboord te gooien, zodat hij kon spelen in het eerste elftal van Vitesse. "De trainer zei dat linksback de enige positie is waarop ik Eredivisie-speler zou kunnen worden. Laatst heeft hij toegegeven dat hij het verkeerd had ingeschat. Overigens vind ik de linksbackpositie in ons systeem, met vijf verdedigers en aanvallende backs, wel iets anders dan in een systeem met vier verdedigers. Dan linksback spelen, dat haat ik echt."