Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Licentie Vitesse toch op de tocht: nog twee weken de tijd om grote veranderingen door te voeren

Als Vitesse het niet voor elkaar krijgt om vóór halverwege mei grote veranderingen door te voeren, dan raakt de club vanaf volgend seizoen haar licentie kwijt. Dat zou betekenen dat Vitesse, een van de oudste clubs van Nederland, verdwijnt uit het profvoetbal.

Vreugde bij de spelers van Vitesse in de laatste wedstrijd die de ploeg verrassend van Fortuna won. Paxten Aaronson (links) heeft net de winnende goal gemaakt, de 3-2.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De licentiecommissie maakte de nieuwe deadline dinsdagavond bekend. De vereiste veranderingen omvatten vooral financiële maatregelen die de club in nood moet doorvoeren. De commissie leek anderhalve week geleden in afwachting van een herstructureringsplan Vitesse nog ‘enkel’ te berispen met een puntenaftrek van achttien punten, die degradatie uit de eredivisie definitief maakte. Na een gesprek van afgelopen vrijdag met de clubleiding komt de commissie echter met strengere eisen.

Het besluit maakt dat Vitesse een maand eerder dan verwacht de begroting rond moet krijgen. Ook wordt de bewijslast omgedraaid: waar Vitesse anderhalve week geleden nog te horen kreeg de licentie te behouden, tenzij de club niet aan bepaalde voorwaarden zou voldoen, valt nu het doek over twee weken als er geen grote veranderingen zijn doorgevoerd.

Zo moet Vitesse de aandelen overbrengen naar een onafhankelijke stichting en garanderen dat de club volgend seizoen toegang heeft tot een bankaccount. De bank waar Vitesse klant was, heeft de relatie opgezegd.

Ten derde zijn er risico’s dat ‘de Sanctiewet en regelgeving mogelijk worden overtreden’. Uit een onderzoek in opdracht van de licentiecommissie bleek anderhalve week geleden al dat de Russische oligarch en voormalig eigenaar van Chelsea Roman Abramovitsj invloed heeft gehad op het beleid van Vitesse. Abramovitsj heeft nauwe banden met het Kremlin en staat op de EU-sanctielijst.

Voor seizoen duidelijkheid

De licentiecommissie komt nu met de harde eisen, omdat zij duidelijkheid wil vóór 9 augustus, als de eerste divisie begint. Vitesse komt daarin volgend seizoen uit. Indien over twee weken de licentie wordt opgezegd, kan Vitesse nog in beroep. De commissie lijkt te willen voorkomen dat er pas tijdens het volgende seizoen uitsluitsel komt over het voortbestaan van de club uit Arnhem.

Interim-directeur Edwin Reijntjes noemt de gevolgen van het besluit in een reactie ‘een enorme uitdaging’. Toch zegt hij ‘vol vertrouwen’ te blijven. ‘We gaan en moeten de licentie veiligstellen, met elkaar. Wij blijven ervoor gaan, voor geel-zwart!’

Vitesse kampt met een schuld van 19 miljoen euro. De grootste problemen ontstonden na de Russische invasie van Oekraïne, toen duidelijk werd dat Vitesse af moest van eigenaar Valeri Oyf. Vitesse wilde de aandelen van de Oyf overdoen aan de Amerikaanse sportinvesteerder Coley Parry, maar de licentiecommissie van de KNVB keurde die overname af. Oyf investeert niet meer in de club en de geldinjectie van Parry, zo’n 14 miljoen euro, is omgezet in een lening.